Het Dorpsbos is ook wel bekend als het Tweede Bosje. Het ligt in de Gemeente Hoogeveen, ten oosten van Nieuwlande, naast de begraafplaats aan de Boerdijk en gedeeltelijk ten zuiden van de Oostopgaande. De oppervlakte is ongeveer 10 hectare.

RECREEEREN, VERPOZEN, WANDELEN, RUIKEN, VOELEN, ZIEN , KIJKEN EN HOREN

Dat kan allemaal in het Dorpsbos en wordt daar ook gedaan sinds we als vrijwilligers er Ons DORPSBOS van maakten.

       
Op de plattegrond kunt u de wandelpaden zien. Een rondje om en door het bos neemt een halfuurtje.

In de loop van de wandeling komt u een grote weide met grote picknick tafel tegen. In de tafel zijn 2 uitsparingen voor rolstoelen. Hier wordt door de boswerkers koffie gedronken, door schoolkinderen bij hun activiteiten choco melk en er worden verjaardagen gevierd.

U komt verder nog tegen, als u vanuit de entree gezien, naar links gaat:

Een klein noten weitje waar we een spel- en ontdekplek maken voor de peuters en kleuters in samenwerking met leidsters en ouders van de lagere scholen de Hoeksteen en De Driesprong en De Drie Turven.

Nestkastjes Door de oudste klassen van de scholen gemaakt en elk jaar schoongemaakt.

EETBARE PLANTEN PLEKKEN

In het Dorpsbos zijn we bezig met Plekken waar we eetbare struiken en planten aan het planten zijn.

Er zijn 6 eetbare planten plekken in het bos. (zie de interactieve plattegrond voor de plaats van elke plek en voor informatie over wat er eetbaar is.)

Er ligt 1 tegenover het picknick tafel veld en 1 tegenover het veld met de bankjes en de noten bomen. Drie plekken liggen aan het meest zuidelijke pad, waar ook het ooievaarsnest staat. Nog een kleine plek ligt aan het fietspad naast de wijk het Oostopgaande

  Bomen en struiken

We hebben met subsidie van Drents Landschap beheer de volgende bomen en struiken geplant:

1 Kweepeer, 12 rode bes, 6 zwarte bes, 5 lijsterbes, 6 blauwe bes, 6 kruisbes, 5 meidoorn en 18 hondsroos . Ook staan er Gele kornoeljes, die bessen geven die voor een heerlijke jam geschikt zijn.

We zijn nu bezig met de kruidlaag. We denken aan de volgende kruiden en groenten. Tot nu zijn we nog bezig uit onze eigen tuinen deze planten te verzamelen. Ze doen het in onze tuinen goed!

Wilde rucola, roze postelein, lage smeerwortel ( Symphitum grandiflorum) ,citroen melisse, bergsteen tym, wilde marjolein, witte dovenetel, alle soorten munt, aardpeer, look zonder look, aardperen , kruipend zenegroen (Ajuga reptans) Nog vele soorten zullen volgen

Op de jaarmarkt van het dorp verdienden we geld met de verkoop van huisgemaakte pesto van brandnetels. Die ontstond na een behoorlijk aantal proeverijen met verschillende smaken door het gebruik van verschillende olieen, noten etc.. Het recept vindt u verder op de website.

Keien bank

Oostopgaande en fietspad

Vlindertuin en vijver

In het voorjaar van 2015 zijn we begonnen met het inzaaien van de vlindertuin met zaad van de kwekerij De Cruidthoeck, ook weer met hulp van Landschapbeheer Drenthe, die ons met raad en daad bijstond .

De vlindertuin ligt in het zuidelijk gedeelte van het bos, naast de vijver.

Vorig jaar zijn we met zaad voor een vlindertuin begonnen. Er kwam door grote nattigheid niet al te veel op.( Besloten is toen een laag geel zand van 20 cm door de bovenlaag te mengen. Maar ook op dit moment is de grond op sommige lagen nog steeds nat. We denken door een leemlaag. We zaaiden dit jaar het mengsel G1 zaad van de Cruidthoeck voor niet te natte plekken. Het proces van het aanleggen van een vlindertuin gaat (nog) niet over rozen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]